romana   english

proiectare industriala si civila
in constructii, automatizari,
electro, montaj,
utilaje si tehnologie

Micsoreaza fontul  Font normal  Mareste fontul  Tipareste articolul  Trimiteti acest articol prin e-mail, unui prieten

DESIGNRO de la Planseta la Soft si Hard   (19 noiembrie 2009)

S.C. DESIGNRO S.A. a fost infiintata la 20.11.2003 in urma externalizarii activitatii Sectiei Proiectare din cadrul S.C. Oltchim S.A.

Noua Societate a preluat intreaga activitate de prestare servicii : inginerie de baza, inginerie de detaliu si de consultanta  tehnica existente in Sectia Proiectare din cadrul SC Oltchim SA, inca din anul 1970.

Imbinand traditia si  experienta cu noutatile tehnice de ultima ora, S.C. DESIGNRO S.A. ofera solutii optime din punct de vedere tehnic, functional, design, protectia mediului, PSI si al raportului cost / eficienta.   

Specialistii SC  Designro SA au o experienta de peste 30 de ani in proiectare industriala si civila in domeniile : tehnologie, montaj, utilaje, constructii, electro-ama, etc. In utilizarea instrumentelor de realizare a desenelor s-au parcurs toate etapele: de la creion, penita, planseta, sabloane, rigla si florare scalate la soft si hard.  Compexitatea, numarul mare de lucrari si timpul scurt de realizare a obiectivelor  impunea introducerea  in DESIGNRO  a noilor tehnologii de proiectare : Soft si Hard. Am considerat ca sant instrumentele cel mai bune pentru a realiza proiectele pina la cel mai complex detaliu de executie. Sa nu uitam ca in industrie de la “exista” la “iata un exemplu” este o cale lunga, in spatele careia se ascunde foarte multa munca. Nu poti sa multumesti pe nimeni cu exemple artificiale. Nici o carte, nici un normativ sau algoritm nu-ti da solutia clara sau drumul cel mai scurt de la a-ti cumpara calculator pana  la a produce cu el ceva cu aplicabilitate directa.

Ca sa trecem la un sistem nou de proiectare era nevoie de dotare corespunzatoare cu soft si hard, de personal specializat in lucru cu astfel de instrumente noi.  Dotarea cu soft si hard impunea doar !!…bani, insa  problema de cea mai mare importanta si cea mai de durata era personalul, care era foarte bine pregatit profesional, dar la care media de virsta era 45 de ani (adica varsta la care foarte putini avusesera ocazia sa studieze in facultate ceva despre lucrul cu calculatorul).  Ginditi-va cu ce elan se poate pregati profesional intr-un domeniu foarte nou un om care mai are  3-5 ani pina la pensie!  Aceasta pe de o parte, iar pe de alta ce experienta profesionala (de la tehnologie pina la ultimul detaliu de executie) are un proaspat absolvent de facultate!?  Deci, in acest context trebuia gasit un algoritm de rezolvare a unei probleme de “programare liniara’ care depindea de un sir de “inegalitati liniare”.  De asemenea activitatea de proiectare  nu numai ca trebuia sa continue, dar se marise complexitatea si numarul lucrarilor care trebuiau elaborate, deoarece toate societatile de pe platforma industriala   intrasera  deja intr-un ritm alert de retehnologizare, de modernizare si…. timp nu mai era !  Sa nu uitam, insa, ca munca unui proiectant nu poate fi masurata simplu cu instrumentele unei mentalitati contabilicesti ( <<  timp socialmente necesar pentru producerea marfii  >>, etc).  Se impunea urgent asigurarea cu specialisti bine pregatiti profesional care sa asigure materializarea ambitioaselor Programe de Modernizare si de Dezvoltare in care erau angrenate  societatile beneficiare, dar si schimbarea structurii si mentalitatii salariatilor din proiectare.

S-a trecut, deci, la fapte. S-au facut cursuri de initiere in utilizarea calculatorului, incepind cu Sisteme de Operare, Utilitare, Editoare de texte, s-a continuat cu AutoCAD, Genius si Genius Vario de la Autodesk ;   AutoPlant de la REBIS ;   PRO II de la SIM SCI ;  Axis si Tekla XSteel de la ConSoft ;  CAESAR II , CADWORX si PVElite de la Firma COADE, etc     (softuri specifice pentru realizarea documentatiilor necesare in executia obiectivelor civile si industriale).  Cursurile s-au realizat in mai multe etape, atit pentru a asigura continuitatea in activitatea de proiectare, cit si pentru a putea crea posibilitatea participarii tuturor celor interesati .

Inceputul efectiv de lucru cu AutoCAD-ul a fost modest ; cateva licente de AutoCAD R12 instalate pe PC 386.  Primele desene au fost timide: schite, dispozitii de santier in formate A4 sau A3.  Documentatiile de proiectare erau elaborate cu toate tipurile de instrumente de care dispunea proiectarea : aveau unele capitole dactilografiate  la masina de scris  altele la calculator, desenele erau elaborate o parte pe calculator alta pe planseta,  calculele tabelare erau facute unele utilizand soft altele prin completarea manuala a rubricilor. Timpul a fost si a ramas pentru noi proiectantii  un mare dusman .  Proiectantii trebuie sa elaboreze documentatiile necesare in timp util, asa ca noi cei care am avut initiativa trebuia sa continuam ceea ce incepusem ; nu puteam sa dam inapoi. Entuziasmul cu care se lucra pe calculator de la primele elemente geometrice (linie, cerc, arc, cub, paralelipiped, etc) la cele mai complexe simulari si detalii de executie ( reactoare, coloane, schimbatoare de caldura, structuri metalice si de beton, retele electrice si de automatizari, etc)  era atait de mare, incat  nu am  cuvinte sa-l descriu. Proiectarea in DESIGNRO a fost si este o scoala .  Zilele de sambata si duminica au fost  si au ramas  zile de autoinstruire. La DESIGNRO este ca la «Junimea» lui Titu Maiorescu :« vine cine vrea, ramine cine poate »
 
Sa nu credeti ca nu am avut si greutati : unele generate de propria nestiinta, altele generate de lupta surda intre vechi si nou ,  acestea din urma fiind destul de greu de rezolvat, deorece trebuie sa umbli la mentalitatea si orgoliile oamenilor. La DESIGNRO , putem spune fara nici-un fel de retinere ca a invins noul.  Colaborarea stransa intre cei care au experienta de proiectare si cei care cunosc soft-urile fac din echipa de proiectanti o familie de invidiat. Terminologia noua din dictionarele explicative de calculatoare si documentatiile de initiere soft-uri insusite de vechii proiectanti si Normele si Normativele de proiectare  insusite de cei noi fac in asa  fel  ca cele doua generatii de proiectanti sa se inteleaga , sa se apropie  si sa colaboreze strins in elaborarea documentatiilor.  Fiecare proiectant a reusit insusirea cunostintelor noi in mod treptat si numai utilizindu-le in elaborarea documentatiilor. Am reusit , de asemenea, ca in scurt timp sa nu mai avem desenatori tehnici;  ei sint acum operatori calculator buni cunoscatori ai  soft-urilor  de desenare (de fapt aceleasi persoane).

Facilitatile puse la dispozitie de noile versiuni ale softurilor, imbinate cu simbolurile din bazele de date create de noi  au dus la marirea productivitatii, a calitatii, la reducerea timpului de lucru pentru realizarea unei documentatii si nu in ultimul rand la o satisfactie profesionala pe care numai un proiectant o poate intelege. Ginditi-va ce simte un proiectant care face o plimbare cu sageata prin  desenul sau 3D reprezentind o instalatie si care la numai citeva luni dupa aceasta face aceeasi plimbare direct in instalatia realizata pe teren !  Desi am trait aceste clipe de mai multe ori ,  este greu sa va descriu  in cuvinte acele sentimente.
 Reprezentarile tridimensionale ale instalatiilor in diferite variante de amplasare iti dau posibilitatea sa alegi varianta optima din punct de vedere functional, al protectiei mediului, al cailor de acces, si nu in ultimul rind  din punct de vedere estetic.

Documentatiile elaborate sant fie desene 2D  fie 3D: scheme tehnologice (de flux sau P&ID ), desene de ansamblu (vederi in plan, sectiuni, detalii ), desene de executie pentru elemente speciale,  studii de amplasament sau proiecte finale ( cu faze tehnologice, cai de acces, drumuri, cai ferate, estacade, canale, camine, retele subterane sau supraterane, depozite, rampe de incarcare/descarcare, grupuri sociale, DCS, MCC,etc).

Am reusit astfel ca in scurt timp sa realizam toate tipurile de documentatii de proiectare cu ajutorul calculatorului. Toate astea au  fost posibile  avind ca sustinatori spectaculosi softul si hardul si ca sustinatori incurajatori conducerile firmelor de pe Platforma Industriala Sud ( beneficiari si/sau executanti ai obiectivelor proiectate de DESIGNRO) : S.C.Oltchim S.A , SC Uzinele Sodice Govora, SC Vilmar, CET, Protectchim, Oltgroup, TMUCB, Govora SA, IMSAT PROGAZ, SET, etc.

Consideram, de  asemenea, ca intreaga evolutie economica a judetului  Valcea si de ce nu a intregii  tari  ne incurajaza  si ne face sa credem ca nu vom ramine fara subiecte de proiectare.

Daca Arhimede a spus” dati-mi un punct de sprijin in spatiu si rastorn pamantul”,  eu pot sa va spun doar atit: colaborati cu DESIGNRO si veti reusi sa schimbati  nu numai arhitectura casei, intreprinderii, orasului,  ci si mentalitatea oamenilor.